24/7 aan het werk: hoe ontspan ik?

Voor ondernemers kan het lastig zijn om de werkmodus volledig uit te schakelen en over te gaan op ontspanning. We gaan altijd maar door en door. Als de klok vijf uur slaat, betekent dat niet dat je de computer uitzet en naar huis gaat. Veel ondernemers werken vanuit huis en als je wel een kantoor hebt, ga je gerust verder op je laptop in de trein. Zelfs in het weekend is het moeilijk om het werk te laten liggen tot maandag, want dan voelen we ons schuldig dat we niks doen. Meestal is dit ook geen probleem, omdat ondernemers over het algemeen vanuit hun passie werken. Het voelt niet als werk en daarom is het ook zo verleidelijk om door te werken. Een beetje vrijetijd en ontspanning is echter ook heel belangrijk. Het helpt je om je zorgen aan de kant te zetten, sociale contacten op te doen en nieuwe inzichten te krijgen. Om je een handje te helpen, geven we vijf praktische tips om je werk los te laten en lekker te ontspannen, want je verdient het!1. Zet je pushmeldingen uit
We beginnen met een makkelijke. Pushmeldingen zijn korte berichten op je telefoon die op je scherm getoond worden, ook al heb je de desbetreffende app niet geopend. Als je een dringend bericht verwacht is dit natuurlijk wel handig, maar hoe vaak gebeurt het nou dat een e-mail of Facebooknotificatie echt niet even kan wachten? Pushmeldingen uitzetten kan voor een hoop rust zorgen, omdat je niet telkens herinnerd wordt aan werk of mensen die iets willen weten. Je bepaalt zelf wanneer je op je e-mail, Facebook of Instagram kijkt.

2. Je hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn
Dit stuk sluit direct aan op de vorige tip. Onthoud: je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn. Door de huidige technologieën en invloed van de maatschappij hebben we het gevoel dat we 24/7 moeten kunnen antwoorden; op onze vrienden, familie maar ook opdrachtgevers. Twee decennia geleden waren er nog geen mobiele telefoons en moesten mensen per se thuis zijn om bereikbaar te zijn. En als je vroeger een tekstbericht wilde sturen, deed je dat met de post en duurde het een paar dagen. Met de ondernemers uit die tijd is het toch ook goed gekomen? Die e-mail kan best wachten tot de volgende dag. Probeert iemand je te bellen en kan je niet opnemen? Als het belangrijk is, belt die persoon echt nog wel een keer. Voel je niet schuldig dat je niet 24/7 bereikbaar bent. Dat het in deze tijd mogelijk is, hoeft nog niet te betekenen dat je het ook moet doen. Bepaal je eigen grenzen.

3. Lijstjes, lijstjes, lijstjes
Sommige mensen zijn echte lijstjes-mensen en maken ze in allerlei vormen. Andere mensen doen dat weer wat minder, maar voor je werkzaamheden kan het wel heel fijn zijn! Zoals in de inleiding al verteld, kan een schuldgevoel aan je knagen dat je te weinig hebt gedaan. Ondernemers gaan daarom vaak veel langer door dan in eerste instantie de bedoeling was. Schrijf eens op wat je die dag allemaal voor nuttige dingen gedaan hebt. Vaak is dit meer dan je denkt. Ook netwerken, brainstormen of nadenken over een creatieve taak hoort er allemaal bij. Als je dan toch bezig bent, maak dan gelijk een to-do list voor morgen. Morgen is er namelijk weer een nieuwe dag. Je hoeft niet alles vandaag te doen! Bovendien schrijf je het op deze manier uit je hoofd. Ook heel fijn!

4. Sporten
Sporten is niet alleen voor je fysieke toestand erg gezond, maar ook voor je mentale gesteldheid. Door intensief te bewegen, maken je hersenen het stofje endorfine aan. Endorfine maakt een mens gelukkig en onderdrukt pijn. Tijdens het sporten heb je bovendien niet echt tijd om na te denken over de opdracht die je nog af moet hebben, waardoor je je hoofd even leeg kan maken. Perfect om te doen na een volle werkdag. Zo sla je twee vliegen in één klap!

5. Zoek je sociale contacten op
Met vrienden afspreken is natuurlijk de ultieme manier om te ontspannen. Ben je gestrest? Je vrienden zijn er voor je en zullen er alles aan doen om je wat relaxter te laten voelen. Hoe druk je het ook hebt, vergeet niet regelmatig met je vrienden af te spreken. Je vrienden kunnen bovendien waarschijnlijk ook wel wat ontspanning gebruiken. Woon of werk je bij elkaar in de buurt? Ga na het werk eens met elkaar borrelen of een hapje eten. En voor de nodige inspiratie, zoek ook leuke vrijetijdsactiviteiten op. Wie weet doe je onbewust wel wat ideeën en nieuwe energie op voor je werk terwijl je aan het ontspannen bent en je sociale leven onderhoudt. Ideaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *